Jeg sidder og planlægger min næste cykeltur med mine børn. Jeg har samlet de bedste tips og råd til, hvad man skal tænke på, hvis man vil cykelferie med børn.

Cykeltur og cykelferie med børn er en virkelig god oplevelse, når du tænker over et par ting på forhånd. Vælg en god cykelrute, sæt tempoet ned og vær tålmodig og planlæg det uforudsete. Drop skærmene og skru op for nærværet. Og så hjælper snacks altid på humøret.

Jeg har flere gange været på cykeltur med mine børn. Vi har som forældre begået masser af fejl, men jeg har mest hæftet mig ved alt det, der er gået godt.

Vi har primært satset på lidt kortere cykelture og cykelferier med vores tre piger.

Her er nogle godt tips til, hvordan I kan komme afsted på en børnevenlig cykelferie - uanset om I mangler udstyr og erfaring.

Du kan bruge rådene – uanset om du drømmer om en lang cykelferie eller bare et par dages cykeltur til sommer.

1) Bare tag afsted!

Du kommer ikke til at fortryde en cykelferie med børnene. Det giver nærvær, familietid, frisk luft, gode oplevelser. Måske er I klar til en dag, en uge eller flere måneder. I kommer ikke til at fortryde en familiecykeltur - og det er stadig nogle af de ture, jeg husker bedst fra min egen barndom.

2) Børn kan virkelig meget

Alle de gange jeg har været ude at cykle, er jeg blevet overrasket over, hvad børnene kan, hvis de har overskud.

Det viser sig næsten altid, at de kan klare meget mere, end de selv tror. De kan deltage i forberedelsen af maden, opsætningen af lejren, indkøb i supermarkedet, men de kan også sagtens cykle.

Det kan godt være, at børnene klager lidt og brokker sig, men de kan også være tålmodige og stædige. Hvis vi sammen skal forcere den næste bakketop, inden vi kan slå lejr, så kan de rejse sig op i pedalerne. Hvis det regner, så kan det være dem, der synes det er helt vildt fedt (og dig der må bekymre dig om, hvordan tøjet nu skal tørre igen).

Hvis man tror på børnene og bakker dem op, så kan de klare de fleste udfordringer. Og du kan bruge de tidligere oplevelser til at trække børnene gennem nye udfordringer, som de har besluttet sig for, at “de ikke kan”.

3) Afpas jeres forventninger

Selvom I sammen har lagt en god plan for jeres cykelferie, så kommer det sikkert til at være anderledes. I kommer på cykelferien til at være rigtig meget sammen som familie, og I skal tage hensyn.

Jeg kan godt være slem til at synes, at “børnene må tage sig sammen”, hvis de er lidt trætte. Men jeg skal huske på, at børnene også er på ferie og skal nyde det, selvom jeg har en forestilling om, hvordan turen skal være.

Det er ikke sikkert, at det er børnenes drøm, at vi sammen skal på cykeltur og cykle langt. Måske er det mere deres drøm at være sammen som familie, og det er ikke sikkert, at de synes, at det bliver opfyldt, mens de sidder i sadlen.

4) Øv jer på forhånd

Hvis I vil ud at cykle som familie, så husk at komme ud og øve jer først. Hvis jeres drøm er at komme på cykelferie et par uger, så kom afsted nogle dage på forhånd.

På den måde får I tjekket og øvet jer i nogle af de følgende ting:

  • at pakke og pakke ud.
  • I får tjekket vægten på jeres cykler i modvind og op ad bakke.
  • I får en fælles forståelse af, hvor langt I kan cykle.
  • I får øvet jer i at lave mad.
  • I finder ud af hvad I savner eller har brug for.

5) Vær fleksibel med børnene på cykeltur

En cykeltur kan blive udfordret af modvind, regn, punkteringer, uheld, manglende overskud. Derfor er det vigtigt at være fleksibel, og du skal være klar til at ændre din plan undervejs.

Når den fem-årige står arrigt af sin cykel, fordi hun ikke gider køre op ad bakken, fordi hun har ondt i benene. Eller punkteringen der lige rammer, mens det begynder at regne, og der stadig er fem kilometer hen til bestemmelsesstedet. Du kan blive nødt til at ændre rute undervejs, fordi du havde overvurderet jeres fælles evne til at komme fremad.

I er taget på cykeltur for at få en god fælles oplevelse med at cykle og være udenfor. Hvis det er vanskeligt at gøre det til en god oplevelse, så tag en pause, hvor I kan justere planerne. Hvis vejret fx bliver får dårligt, og der ikke er udsigt til, at det bliver bedre, så plejer jeg altid at forsøge at finde ud af, hvordan vi kan komme hjemad.

Det er ikke en god oplevelse for mig at kæmpe gennem regnvejr og vind, og så er det helt sikkert heller ikke for børnene.

6) Udstyret betyder ikke så meget

Man kan sagtens starte sin første cykelferie og cykeltur med det udstyr, du allerede har eller kan låne dig frem til. Når I har været afsted første gang, så kan I supplere op med udstyr. Men børnene vokser hurtigt ud af udstyret, og måske vil I næste gang overnatte på en anden måde.

Jeg havde en periode i mit liv, hvor jeg fik købt meget udstyr, som jeg synes var smart. Efterhånden har jeg fundet ud af, at det ikke er nødvendigt. Du kan køre med sportstasker på bagagebæreren og spænde en sort plastikpose udover, hvis det begynder at regne.

Jeg har været rigtig glad for at køre med cykeltrailer på de ture, hvor jeg skulle have telt og soveposer med, fordi det fylder meget. Du kan også køre med rygsæk, hvis du synes. Jeg vil dog klart anbefale at rygsækken er så let som mulig, da den trykker dig ekstra ned i sadlen - og samtidig kommer du hurtigt til at svede.

Ellers kig først og fremmest på Den Blå Avis eller lignende steder, hvor du kan købe brugt udstyr.

7) Vælg en god børnevenlig rute i Danmark

I Danmark er der rigtig mange gode skiltede cykelruter, som gør planlægningen og selve turen lettere. Fordelen ved de skiltede ruter er, at det er lettere at finde vej undervejs, men også at ruten følger en cykelvenlig rute.

Tænk over følgende når du vælger cykelrute:

  • Vælg en rute med cykelstier og et minimum af trafik. Cykelruter langs banestierne er et oplagt valg til en familiecykeltur.
  • Vælg ruter uden alt for mange bakker, hvis børnene er under 8 år. Det er tydeligt sværere for mine piger at forcere bakkerne, og motivationen bliver suget lidt ud af øjnene på dem.
  • Vælg en skiltet rute, så børnene også har mulighed for at følge med i, hvilken vej ruten går.
  • Vælg en rute hvor det er muligt at holde pauser - og hvor man måske kan lege lidt undervejs.

Jeg har skrevet et andet indlæg om, hvordan du vælger den perfekte cykelrute til en cykeltur med børn.

8) Tilpas etaperne til børnenes alder og erfaring

En cykeltur og cykelferie bliver kun en rigtig god oplevelse, hvis børnene oplever, at de kan mestre udfordringen. Derfor skal du tilpasse den enkelte cykeltur til deres alder og erfaring.

Jeg har flere gange været afsted med min mindre piger, og de kan cykle længere end, jeg troede, men de kan også have dage med mindre overskud.

Det er virkelig vigtigt, at I får afstemt forventningerne til afstanden på cykelferien, og at der er mulighed for at bide etaperne over i mindre overskuelige distancer. Ellers bliver selve cykelturen, som jo også er en del af nydelsen på cykelferien, blive uoverkommeligt og træls.

Jeg har skrevet et andet indlæg om, hvor langt børn kan cykle, men kig først og fremmeste på dine egne børn og prøv jer frem på små cykeludflugter.

9) Børnene skal styre tempoet på cykelturen

Hvis jeg ikke træder i pedalerne, så ruller min cykel meget hurtigere end børnenes cykler. Jeg bliver altså ofte nødt til at bremse, hvis vi skal køre i samme tempo.

Den lille på fem arbejder virkelig hårdt, når de store får lov til at styre farten, men hvis den lille kører forrest, så synes de store, at det går for langsomt.

Den yngste har også nogle helt usædvanligt hårde opbremsninger uden nogen form for indikation, hvis det lige klør lidt på næsen. Men den yngste kan også blive ret ked af det, hvis de andre kører fra hende, fordi hun havde forestillet sig at hun skulle være forrest.

Vi har ikke fundet den helt perfekte rollefordeling til at styre tempoet. Ofte kan vi godt lide at køre lidt i to grupper, hvor en voksen kører med den yngste, mens den anden kører med de to andre. Så holder vi jævnligt pauser, hvor vi bliver forenet igen.

På andre tidspunkter lader vi den lille styre tempoet, og så er der andre tålmodige.

Uanset hvad der passer bedst for jeres familie, så snak grundigt om det.

10) Planlæg de første cykeldage grundigt

Af erfaring vil jeg anbefale at lave de første cykeldage kortere, end du instinktivt ville planlægge den. Det er vigtigt at komme godt i gang med en overskuelig oplevelse.

Hvis du prioriterer tid på at planlægge de første cykeldage, så du har et godt overblik over ruten, indkøbsmuligheder og overnatningsmuligheder, så risikerer du ikke, at du skal til at lede efter overnatning eller indkøbsmuligheder i længere tid, end du havde forventet.

Der kan jo ske alt muligt undervejs. I kan blive ramt af punkteringer, blive stegt i solen, det kan begynde at regne, I kan blive trætte. Derfor er det virkelig vigtigt, at distancen er overskuelig.

Sidst jeg var afsted havde jeg alligevel glemt en ingrediens til aftensmaden. Det var på ingen måde kritisk, men min store pige på 9 år var straks klar til at køre næsten 9 kilometer ekstra bare for at hente den (bacon er et godt trækplaster). Hun fortrød lidt på vej hjem, for det var op ad bakke det meste ad vejen derhen, men vi kom sammen igennem det med højt humør.

11) Vælg den den rigtige overnatning til din familie

Der er ikke en rigtig måde at overnatte på, når du er på cykelferie. Mange forbinder måske en cykelferie med telt, men du kan også sagtens sove indendørs.

Fordelene ved at sove indendørs:

  • Lavere vægt på cyklen.
  • Der er en masse udstyr I ikke behøver, fx soveposer, liggeunderlag og telt
  • Det er lettere at klare en cykeldag med dårligt vejr.

Hvis I sover indendørs, så kan det være lettere at overskue turen, fordi man altid er sikker på at kunne få varmen - og en god seng.

Men der er også noget livsbekræftende over at sove udendørs. Og I Danmark er der virkelig mange muligheder. Fx er der shelters, man kan overnatte i, men jeg vil altid anbefale, at man har et telt med selv, hvis de forskellige shelters skulle være optaget.

Hvis I gerne vil have, at jeres børn skal møde andre børn undervejs, så kan I overveje at overnatte på campingpladser (hvor man også ofte kan leje hytter). På den måde har I et god sted at være om aftenen, hvor der er legepladser og liv.

En legeplads som tiltrækker børnene kan også være et rum til, at de voksne kan sætte sig stille og roligt med en øl, mens trætheden trækker nærmer sig.

12) Begræns jeres bagage og afprøv pakningen på cyklen

Dette er et virkelig vigtigt råd! Begræns jeres bagage. Ofte tager man for meget med, når man har børn med, fordi man vil være helt sikker på, at der er nok. Når I pakker tøjet, så tænk over at det kan bruges lag-på-lag. Hvis der kommer pletter på tøjet, så går det nok. I er på cykelferie.

Det er en rigtig god ide, hvis man kan undgå at fylde sine tasker helt op. Ofte vil man få brug for at købe mad eller putte noget i taskerne undervejs. Det er også en god øvelse i at begrænse sig. Jeg har alt for ofte lige taget lidt ekstra med, fordi der var plads, og så har jeg haft det ubrugt med hjem - og glemt at gøre plads til vores madpakker.

Hvis I kommer til at mangle noget undervejs, så lav rum i budgettet til, at I kan købe lidt undervejs.

Det er en rigtig god ide at køre en tur med ALT bagagen, inden i skal på den rigtige tur. Så ved I hvor meget tingene vejer. I kan lave det som et minieventyr, hvor I sammen øver jer i at være på cykelferie.

13) Gør alle cyklerne klar før cykelturen

Det kan virkelig betale sig at bruge tid på at gøre cyklerne klar til strabadserne, inden I tager på tur. Det gør cykelferien sjovere og lettere, hvis kæden er smurt, dækkene pumpet, tjekket gearene og bremserne.

Hvis det er første gang, du skal køre med meget bagage, så kan det også være en fordel at tjekke gearingen på cyklen. Hvis du er vant til at køre på en ulastet cykel, så passer gearene sikkert perfekt. Men hvad når du op ad bakke skal til at trække 10-15 kg ekstra pr. Cykel.

Husk at justeringen af cyklen også gælder børnenes cykel. Jeg er kommet afsted en gang, hvor jeg ikke havde tjekket dækkene ordentligt på min piges cykel lige efter, at hun var blevet glad for at lave bremsespor. Det var en meget nervøs far, der bekymret kiggede efter, hvornår hun punkterede på det ret tyndslidte dæk.

Jeg har skrevet et indlæg om, hvilke muligheder du har for at vælge transport af dit barn undervejs på cykelturen.

Klar til cykelferie eller cykeltur med børn

Så burde du være klar til cykelferien med børn.

God tur! Hvis du vil have endnu flere råd til din cykeltur og cykelferie, så har jeg skrevet et indlæg, der primært retter sig mod de voksne på cykeltur her og husk også at tjekke guiden til at vælge det rigtige cykelkort til din cykelferie i Danmark.

Skriv en kommentar