Banestier: Bilfri cykeltur på nedlagte jernbaner

9 minutters læsning

Er du på udkig efter en relativt flad og bilfri rute? Så er en af Danmarks mange banestier et oplagt valg.

Danmark har mere end 1.000 km nedlagte jernbaner, som er lavet om til cykelruter og vandreruter. Banestierne er typisk relativt flade og bilfri, så de er helt perfekte til en cykeltur med børnene.

I dette indlæg dykker vi ned:

  • en beskrivelse af banestierne
  • hvorfor banestier er gode og familievenlige mål for din cykeltur?
  • hvor finder du banestier, som du kan cykle på?

Hvad er banestier?

Banestier er tidligere jernbanelinjer, som er blevet omdannet til cykel- og vandreruter. Stierne er typisk relativt flade og bilfri, så de er perfekte til en famlievenlig cykeltur med børnene.

Hvorfor vælge banestier?

Hvorfor er banestier gode, familievenlige destinationer for din cykeltur?

Der er flere grunde til, at de gamle jernbanestier er gode til cykelture med familien, men også hvis du bare selv gerne vil have en roligere oplevelse i fladere terræn.

Du kan få en fornemmelse af banestierne i disse videoer:

1. Banestierne er flade - med meget få bakker

Ruterne der følger de nedlagte jernbaner er ofte ret flade, og derfor er de egnet for alle. Det betyder at mindre erfarne cyklister og små børn kan få en god oplevelse på ruterne.

De gamle jernbanespor skar igennem landskabet med kun få hældninger. Det skyldes at det blev lettere for lokomotiverne at trække de tunge godsvogne, når de ikke skulle op ad bakkerne. Det kan også være rart på cykel.

2. Interessante landskaber

Mange jernbanestier går gennem interessante landskaber, fx skove eller langs åer. Ruterne bevæger sig ofte gennem forskellige naturoplevelser. Det kan gøre oplevelsen mere varieret end blot at cykle på en cykelsti langs vejen.

De gamle jernbanespor går ofte gennem områder, der i dag er meget anderledes end dengang, jernbanerne blev bygget. Det kan give dig følelsen af at tage et skridt tilbage i tiden.

Fx går ruterne ofte gennem skove, hvor det kan være køligt og fredeligt - selv om der er andre cyklister omkring dig.

3. Banestierne er bilfri

Det er en fornøjelse at køre på de gamle banestier. Der er nemlig ikke adgang for biler på de fleste strækninger! Mange af cykelruterne på banestierne er lavet, så du kun sjældent kommer i kontakt med den øvrige trafik.

4. Faciliteter langs banestierne for cyklister

Der er ofte faciliteter langs ruterne. Langs mange jernbanestier er der lavet oaser, hvor du fx kan overnatte, tappe vand eller komme på toilettet.

Det kan gøre det lettere at planlægge en længere cykeltur.

Mange ruter er specielt skiltet for cyklister. Det gør det lettere at finde vej, og du kan være sikker på, at du følger en rute, der er egnet for cyklister. Nogle gange er ruterne også markeret i farver på kort.

Der er altså mange fordele ved banestierne, når du skal med familien på cykeltur.

Hvordan er belægningen på banestierne?

Belægningen på banestierne kan være meget forskellig. Hvis du skal finde ud af, om en banesti egner sig til cykling, så kan du tjekke rutebeskrivelserne nøje.

Du kan få fornemmelsen for underlaget på en række forskellige banestier i disse videoer:

Wikipedia kan du læse en klassifikation af underlaget på banestierne - og hvor godt de egner sig til cykling og vandring.

Endelig så kan du på et godt cykelkort også finde ud af, hvad belægningen er. Jeg har lavet en guide til danske cykelkort.

Hvor finder jeg banestier i Danmark?

railtrails.dk og lgbertelsen.dk kan du finde meget mere information om de danske banestier.

På begge hjemmesider kan du finde en omfattende oversigt over forskellige jernbanestier. Du kan finde både rutebeskrivelser og fotos fra mange af jernbanestierne.

Særligt railtrails.dk er opdateret, og du kan bruge mange timer på at dykke ned i hjemmesiden og blive klogere på oprindelsen og udviklingen af de enkelte banestier.

Du kan på siden finde mere end 200 banestier, der er kortlagt, og langt de fleste er gode at cykle på.

Du kan finde oversigten over banestier på et kort her. Ruterne er plottet ind i Google Maps. Derfor kan du let se, hvordan ruten nøjagtig forløber.

kort over banestier i Østjylland
Kort med alle banestierne fra Østjylland. Der er et tilsvarende kort for alle andre dele af Danmark også.

Hvis du vil se en oversigt over alle banestierne, så tjek denne oversigt fra railtrails.dk.

Hvad er de bedste banestier?

Der er rigtig mange gode banestier i Danmark. På alleud.dk forslås nogle banestier, som er oplagte til en cykeltur med børnene.

Jeg har selv cyklet Bryrupbanestien, Alhedestien og Bindeballestien rigtig mange gange. Herunder har jeg samlet flere forslag og jernbanestier, som jeg selv snart har tænkt mig at cykle.

Banestier i Nordjylland

Himmerlandsstien fra Viborg - Løgstør

Himmerlandsstien er en 79,9 km lang regional cykelrute mellem Viborg og Løgstør i det danske Nordjylland.

Himmerlandsstien er en såkaldt jernbanesti, da den følger det gamle spor på jernbanelinjeføringen fra Himmerlandsbanerne.

Ruten følger hovedsageligt landeveje og passerer gennem byerne Ålestrup, Hobro, Mariager og Hadsund, inden den når Løgstør.

Læs mere: Regional Cykelrute 35: Himmerlandsstien fra Viborg - Løgstør

Bjergbanestien fra Svenstrup - Nibe

Bjergstien mellem Svenstrup og Nibe er en smuk 14,8 km lang regional cykelrute. Ruten fører dig gennem den fantastiske natur i det danske landskab med bølgende bakker, skove og marker.

Stien er for det meste asfalteret, men der er nogle strækninger, der er ikke asfalteret. Ruten er for det meste flad, men der er nogle bakker.

Ruten er velegnet til alle niveauer af cyklister, men det anbefales, at du har en god kondition, hvis du vil gennemføre hele ruten.

Læs mere: Regional Cykelrute 35: Bjergbanestien fra Svenstrup - Nibe

Hvalpsundruten fra Nibe - Års - Haubro

På et delforløb af regional cykelrute 29 fra Aalborg-Hvalpsund kan man følge den gamle banesti fra Nibe-Års-Haubro.

Den 75 km lange natursti følger forløbet af den nedlagte jernbane mellem Nibe og Hvalpsund, og kommer igennem flere af Himmerlands skønne naturområder.

Læs mere: Regional Cykelrute 29: Hvalpsundruten fra Nibe til Års og Haubro

Banestier i Østjylland og Midtjylland

Bryrupbanestien fra Silkeborg-Horsens

Bryrupbanestien er en jernbanesti mellem Silkeborg og Horsens i Danmark. Den blev oprindeligt åbnet i 1895, men blev nedlagt i 1968. Stien blev genåbnet som cykelsti i 1996.

Stien går gennem den tidligere jernbanestation i Bryrup, som nu fungerer som museum for den lokale jernbanehistorie. Stien er velegnet til både cykling og vandring og byder på en naturskøn rute gennem det danske landskab.

Læs mere: Bryrupbanestien fra Silkeborg til Horsens

Alhedestien fra Viborg-Herning

Alhedestien er en naturskøn cykel- og vandresti mellem Viborg og Herning i Danmark. Den byder på en smuk rute gennem den danske natur og er velegnet til både cyklister og vandrere.

Stien går gennem byerne Viborg, Skive, Brande og Ikast og byder på en række attraktioner langs, herunder Viborg Domkirke, Museet for Moderne Kunst i Skive og Brande Museum.

Læs mere: Alhedestien fra Viborg til Herning

Den Skæve Bane - Brande - Grinsted

Regional cykelrute 23 følger stort set den gamle banestrækning hele vejen mellem Funder via Brande til Filskov. Denne strækning var en del af en jernbane, der gik skråt ned over Jylland fra Langå til Esbjerg. Jernbanen blev kaldt Den Skæve Bane i folkemunde.

Læs mere: Den skæve bane or regional rute 23

Bindeballestien fra Vejle til Bindeballe Købmandsgård

Bindeballestien er en historisk sti, der strækker sig fra Vejle til Bindeballe Købmandsgård. Stien stammer helt tilbage fra 1800-tallet og blev engang brugt af jernbanearbejdere og deres familier. I dag er den en populær cykelsti og vandresti for både lokale og turister.

Læs mere: Bindeballestien fra Vejle til Bindeballe

Gjernstien fra Laurbjerg - Silkeborg

Hvis du er på udkig efter en hyggelig og naturskøn cykelrute i Danmark, skal du ikke lede længere end til Gjernstien.

Denne 37,6 kilometer lange rute mellem Laurbjerg og Silkeborg er perfekt for cyklister på alle niveauer med masser af bakker og kurver.

Fyns bedste banesti

Banestien fra Ringe-Korinth

Banestien er en lille sti, der forbinder byen Ringe på Fyn med byen Korinth. Det er en populær sti for vandrere og cyklister, da den byder på en smuk udsigt over både landskabet og havet.

Læs mere: Banestien fra Ringe til Korinth

Bedste banestier på Sjælland

Fodsporet fra Slagelse - Næstved - Skælskør

Fodsporet er en cykelsti og vandresti, der forbinder byerne Slagelse, Næstved og Skælskør i Danmark.

Det er en smuk sti, der snor sig gennem skove og enge og giver vandrere og cyklister mulighed for at opleve noget af den bedste natur, som Danmark har at byde på. Stien er velholdt og skiltet, så det er let at følge.

Læs mere: Fodsporet fra Slagelse til Næstved til Skælskør

Se beskrivelser af banestier

Herunder kan du se nogle af de beskrivelser, vi har lavet af banestier.

Banestien fra Korinth til Ringe

1 minutters læsning

Stien er velholdt og godt skiltet, hvilket gør den nem at følge, og der er masser af steder at stoppe og hvile sig undervejs. Ruten er for det meste flad med...

Bjergbanestien fra Nibe til Svenstrup

1 minutters læsning

Cykel- og gangsti fra Svenstrup til Nibe. Ca. 14 km. Stiforbindelse fra Svenstrup til Østerådalen og Aalborg. Fra Skalskoven i Nibe fortsætter stien ad Nørre...

Regional Rute 23: Funder - Brande - Filskov

2 minutters læsning

Regional cykelrute 23 følger stort set den gamle banestrækning hele vejen mellem Funder via Brande til Filskov. Denne strækning var en del af en jernbane, de...

Konklusion

Banestierne er et oplagt sted at starte dit cykeleventyr med børnene eller hvis du er knap så erfaren på cyklen.

Ud over banestierne så findes der også andre cykelruter til børn

Kender du andre gode banestier i Danmark, som er værd at prøve og som burde komme på listen?

Skriv en kommentar