Når du skal på cykeltur i Danmark, er det rigtig godt at kunne finde vej. Jeg har flere gange lavet den fejl ikke at medbringe et cykelkort, der er detaljeret nok. Der findes nogle rigtig gode cykelkort, som du kan bruge, når du planlægger din cykeltur.

Hvad er et cykelkort? Et cykelkort er et speciallavet kort med høj detaljeringsgrad, hvor cykelruterne er indtegnet. I Danmark er der 11 nationale cykelruter og virkelig mange regionale ruter og veje med cykelsti. På et godt cykelkort, kan du også finde markeringer af vandrehjem, campingpladser, turistinformationer og måske handlemuligheder. Sørg for at købe et holdbart kort.

Jeg har prøvet at samle alt, hvad du skal vide om cykelkort, der beskriver Danmarks cykelruter. Et godt cykelkort er uundværligt, når du planlægger din tur, men også når du er ude på din tur.

Jeg kommer også med nogle fif til, hvordan du finder vej, mens du er på cyklen uden at det er alt for bøvlet.

Der findes nogle forskellige cykelkort, der dækker Danmark. Der er et kort, der dækker hele Danmark, og så er der nogle regionale cykelkort, der dækker dele af Danmark.

  • Cykelkort Danmark i målestoksforholdet 1:500.000
  • Regionale cykelkort i målestoksforholdet 1:100.000

Hvilket cykelkort du har brug for kommer selvfølgelig helt an på, hvad du skal skal. Jeg kan godt lide at bruge kortet over hele Danmark til at få et overblik over, hvor jeg gerne vil hen, og hvor langt der er.

Når jeg skal afsted på selve turen, så foretrækker jeg de regionale kort, så jeg er mere sikker på, at jeg kan finde de rigtige cykelveje.

Cykelkort Danmark er et oversigtskort

Cykelkortet er i målestok 1:500.000, og jeg bruger det hovedsageligt i planlægningsfasen for at få et overblik over det samlede cykelrutenet.

Cykelkort Danmark og København

Cykelkort Danmark og København

Danmarkskortet i 3. udgave er nu med cykelkort på begge sider af kortet. Udover Danmarkskortet i målestok 1:500.000 får man også et cykelkort over Storkøbenhavn i målestok 1:35.000.

Se cykelkortet

Cykelkortet viser hele 11 nationale og 160 regionale cykelruter og veje med cykelsti, hvilket er ret vildt.

Danmarkskortet indeholder mange oplysninger, der er uundværlige på cykelferie i Danmark. På kortet er indtegnet nationale og regionale cykelruter, vej med cykelsti, vandrerhjem, campingpladser, turistinformationer mm.,og der er indtegnet et Eurovelo kort over de ruter, der går igennem Danmark. Informationer om de danske cykelregler er med. Der er over 160 regionale og 11 nationale ruter på kortet, og af nye ruter kan nævnes Kulturringen (Østjylland) og Vestegnsruten (København).

Cykelkortet er et planlægningskort, der giver overblik over cykelmuligheder. På den anden side af kortet har man et kort over Storkøbenhavn i målestok 1:35.000, som er et detaljeret kort over Københavns cykelstier og cykelruter.

Nordisk Korthandel

Ud over at indeholde et Danmarks-kort, så er der også et kort over Storkøbenhavn og cykelruterne i København i målestokforholdet 1:35.000.

Den nuværende udgave er udgivet i 2017, men der kommer en ny udgave af cykelkortet i maj 2021. De seneste par år er der lavet enkelt omlægninger på nogle cykelruter, og derfor kan man ikke være helt sikker på, at alle ruterne er rigtige i den nuværende udgave af kortet. Derfor glæder jeg mig til den nye udgave kommer.

Du kan købe kortet hos Nordisk Korthandel. Jeg synes helt sikkert, at prisen er rimelig for et kort af fin kvalitet - og selvom der er mange ruter på kortet, synes jeg stadig, at det er overskueligt.

Hvis du vil planlægge din tur i detaljer, så synes jeg dog ikke, at oversigtskortet kan stå helt alene.

(Det har jeg prøvet en gang, og det blev et rigtig godt eventyr i Polen, men også nogle rigtig lange dage på cyklen, fordi det også er lidt vanskeligere at finde afstandene helt præcist på oversigtskort.)

Så er det bedre at finde et regionalt cykelkort, som har et lidt mindre målestoksforhold.

Regionale cykelkort fra Danmark

Jeg har fundet to forskellige cykelkortserier, der er udgivet af to forskellige forlag: Legind og Nordisk Korthandel. De har et målestoksforhold på 1:100.000, og de er rigtig gode at have med på turen, så du kan finde vej.

Du kan stadig købe begge serier af regionale cykelkort, men Legind og Cyklistforbundets cykelkortserie genoptrykkes ikke.

I det følgende kan du læse mine kommentarer til begge cykelkortserier.

Nordisk Korthandels regionale cykelkort over Danmark

Nordisk Korthandel laver også holdbare cykelkort, der er trykt på vandafvisende papir. De har udgivet cykelkortserien siden 2016.

Nordisk Korthandels cykelkort opdateres stadig. Kortene fylder lidt mindre end Leginds cykelkort, nemlig 12,5 cm x 17,5 cm.

Cykelkortet fra Nordisk Korthandel kommer ikke i et hylster, men det har jeg ikke selv savnet. Jeg synes kortet er i rigtig god kvalitet, og jeg har ikke oplevet, at det er gået i stykker, så længe jeg behandler det ordentligt på turen.

På de regionale cykelkort fra Nordisk Korthandel kan du finde nationale, regionale og lokale cykelruter. Der er også en række overnatningsmuligheder afbilledet på korte, så du kan finde vandrerhjem, campingpladser og andre overnatningsmuligheder langs din rute.

Derudover kan du også på kortet finde nyttige oplysninger om badestrande, dagligvarebtikker, vejkirker, rastepladser. Det er virkelig fedt, at man fx på kortet har et overblik over, hvor man kan købe lidt ind undervejs i forhold til, hvor man evt. vil overnatte på cykelturen.

Den allerbedste feature ved kortet i planlægningsfasen er for mig, er at man på kortet kan se, hvilket underlag ruterne følger. Det er rart at vide, om man skal cykle på asfalt eller grus. Selvom jeg anbefaler at tage på cykelferie, der kan håndtere begge dele, så kan komforten på grusveje betyde lidt både for tøjvalg og dækvalg.

Jeg synes prisen for kortene er rimelig, fordi de holder rigtig godt. Og det er helt sikkert rigtig fedt at have et godt kort, når man sidder og planlægger turen, men også for at sikre sig at man kører rigtigt undervejs.

Du kan se en lille video her af kortenes holdbarhed:

Du kan købe kortene direkte hos Nordisk Korthandel på scanmaps.dk. Nordisk Korthandel har været så venlige at give mig en lille kommision, fordi jeg henviser til dem, men det havde de faktisk ikke behøvet. Jeg synes deres kort er de bedste, opdaterede danske cykelkort, jeg kender til.

Du kan tjekke den aktuelle pris på alle kortene her. Nordisk Korthandel plejer at have et godt tilbud, hvis du vil købe alle cykelkortene på en gang.

Du kan naturligvis også købe kortene enkeltvis. Jeg har lavet et link direkte til kortene nedenunder på scanmaps.dk.

Jeg har angivet på listen, hvornår kortet senest er opdateret.

Cykelkort #1 Nordlige Sjælland Cykelkort #2 Sydlige Sjælland, Møn, Lolland og Falster Cykelkort #3 Fyn, Ærø, Tåsinge og Langeland Cykelkort #4 Østlige Jylland Cykelkort #5 Nordlige Jylland Cykelkort #6 Vestlige Jylland Cykelkort #7 Sydlige Jylland Cykelkort #8 Bornholm
Find dit cykelkort hos vores samarbejdspartner Nordisk Korthandel. Links er reklamelinks.

Legind og Cyklistforbundets 8 regionale cykelkort

Legind har udgivet 8 regionale cykelkort i 2016 i samarbejde med Cyklistforbundet. Jeg synes godt om disse cykelkort, der leveres i en papæske, og de er relativt robuste at have med på tur. Cykelkortene er udformet meget klassisk og fylder 12,5 cm x 23 cm.

Cykelkortene fra Legind opdateres og genoptrykkes ikke, men du kan stadig købe dem rundt omkring i boghandlerne. Selvom cykelkortene er forholdsvist nye, så kan ulempen med dem være, at cykelruterne sommetider omlægges, men de fleste ruter er heldigvis de samme stadigvæk.

Du kan stadig nå at skaffe dig et eksemplar ved boghandlere og webshops. Nedenstående links er reklamelinks til saxo.dk. Hvis du køber gennem dem, støtter du min side, og det vil jeg blive rigtig glad for. Tjek alle Saxos cykelkort.

Cykelkort #1 Nordjylland Cykelkort #2 Vestjylland og Limfjordslandet Cykelkort #3 Sydjylland Cykelkort #4 Østjylland Cykelkort #5 Fyn Cykelkort #7 Sydsjælland, Møn og Lolland-Falster Cykelkort #8 Bornholm
Find cykelkortene fra Legind hos Saxos. Links er reklamelinks.

Bikelines tysksprogede kortbøger

Forlaget Estebauer producerer en serie af cykelkort Bikeline, hvor et par af kortene dækker fire af de 11 nationale cykelruter. Kortbøgerne sælges fra Nordisk Korthandel og dækker Nationalrute 1 Vestkystruten, Nationalrute 3: Hærvejsruten, Nationalrute 8: Østersøruten og i nogen udstrækning Nationalrute 9: Helsingør-Gedser.

Nationalrute 1: Vestkystruten. Nordseeküsten-Radweg Teil 4 - Tønder til Skagen Kort over Hærvejen - Heerweg/Ochsenweg (von Viborg nach Hamburg) Kort over Nationalrute 8. Der Ostsee-Radweg - Dänemark Kort over National cykelrute 9 - Radfernweg Berlin - Kopenhagen
Kortbøgerne sælges fra Nordisk Korthandel.

Værd at vide om Bikelines cykelkort

  • Teksterne i Bikelines kortbøger er på tysk, men kortene er alligevel lette at bruge. På selve kortene er der jo ikke tekst, men her skal du aflæse vejene og landskabet.
  • I detaljeringsgrad udmærker kortene sig virkelig. Du får oplysninger om rutens underlag, seværdigheder undervejs, højdeprofiler, hvor langt der er mellem tingene, overnatningsmuligheder.
  • Kortene passer perfekt ned i de fleste cykelkortholdere. De er lavet i et aflangt format med spiralryg, og derfor går de ikke i stykker så let som kort, der skal foldes ind og ud. Papiret er også vandfast, hvilket er en kæmpe fordel med vores lidt uforudsigelige sommervejr.

Har jeg også brug for guidebøger til cykelturen?

Vi har jo selv skrevet et par guidebøger, som desværre ikke længere udgives. Jeg synes det kan være ret inspirerende at læse gennem guidebøger for at få lidt ideer om, hvilken rute, man skal vælge. Du kan naturligvis efterhånden også finde en del informationer om forskellige ruter online.

Nordisk Korthandel har faktisk udgivet tre cykelguidebøger i forbindelse med deres cykelkortserie. Cykelguiden er skrevet af Jens Erik Larsen, og de giver nogle forskellige turforslag til cykelture på Sjælland, Fyn og øerne.

Du kan købe bøgerne sammen med cykelkortet og få lidt rabat, eller du kan købe guidebøgerne alene. Tjek prisen ud på scanmaps.dk ved at klikke på den bog, du er interesseret i nedenunder.

Fyn, Ærø, Tåsinge og Langeland Cykelkort og guide Nordlige Sjælland Cykelkort og guide Sydlige Sjælland, Møn, Lolland og Falster Cyklekort og guide
Cykelguidebøgerne sælges fra Nordisk Korthandel.

Hav cykelkortet let tilgængeligt på cykelturen

Første gang jeg var på en længere cykelferie, så lavede jeg den fejl, at jeg ikke havde et rigtig godt sted at opbevare kortet, så det samtidig var let tilgængeligt ved de små usikkerheder, man støder på undervejs.

Man bliver hurtig træt af at stoppe hele tiden for at hive kortet frem og tjekke ruten. Man kan få styrtasker, hvor der er en kortlomme øverst. På den måde kan du tjekke kortet undervejs.

Ofte bliver du imidlertid nødt til at folde kortet på en uhensigtsmæssig måde, hvis du hele tiden vil kunne se ruten lige nu. Hvis jeg har givet mere end 100 kroner for et kort er jeg lidt tilbageholdende med “fejlfoldninger”, så tager jeg ofte en kopi af hjemmefra. Så bruger jeg kopien som det let tilgængelige kort.

Jeg har også flere gange brugt en kortholder, som man bruger til adventurerace. Den er let at montere på cyklen og er netop lavet til at holde et kort, som skal være let tilgængeligt. Det er virkelig dejligt med en kortholder, så man ikke hele tiden skal have kortet op og ned af tasken.

Cykelpartner.dk har jeg ret smart kortholder fra Klickfix. Jeg er faktisk overrasket over, hvor billig en kortholder er. Du kan også tjekke alle Cykelpartners kortholdere.

Hvis du helt vil undgå kortet, så læs mit næste mest geniale råd.

Tegn din cykelrute med GPS

Jeg kan godt lide at planlægge min rute ved at kigge på et cykelkort, hvor jeg synes, at jeg får lidt mere overblik. Når jeg har fundet min rute, så plejer jeg at tegne ruten ind i et GPS-program på computeren.

Jeg bruger selv Garmin Connect. Når jeg har tegnet ruten ind, så kan jeg for det første se, hvor lang selve ruten er, og hvor kuperet den er. Men det allersmarteste er, at jeg kan lægge ruten ind på mit ur.

Når jeg så cykler afsted, så behøver jeg ikke stoppe op hele tiden for at kigge på kortet. Mit ur fortæller mig hele tiden om jeg er på ruten. Jeg har et Garmin Fenix 3, så det er en ældre model. Og funktionen er ikke super avanceret.

Jeg har ganske enkelt en grøn rute på uret, og når jeg cykler afsted, så bliver min tilbagelagte rute tegnet op med sort. På den måde kan jeg se, om jeg følger ruten.

gps garmin fenix
Den enkle vejvisning på Garmin Fenix 3. Er blevet lidt mere avanceret at kigge på i de nyere versioner

Jeg bruger i øvrigt mit ur til alt muligt. Jeg kunne virkelig godt tænke mig en af de nyere versioner, og man også kan gemme musik på selve uret, men det er jo lidt ude af en tangent.

For mig er tricket med at tegne ruten på GPS-uret blevet helt obligatorisk for at få den bedste oplevelse på cykelturen. Du kan tjekke prisen på topmodellen fra Garmin hos proshop.dk. Vi er kommet helt til version 6 lige nu.

Hvor kan jeg finde kort over de nationale cykelruter?

Du kan finde de nationale cykelruter i cykelkortene præsenteret på denne side. Jeg har skrevet en guide til at finde cykelkort og gps-tracks over de nationale cykelruter.

Hvor kan jeg finde kort over de regionale cykelruter?

Du kan finde mange af de regionale cykelruter i cykelkortene præsenteret på denne side. Jeg har også skrevet en guide til at finde cykelkort og gps-tracks over de regionale cykelruter.

Husk cykelkortet på din cykeltur

Men husk uanset om du bruger lidt moderne teknologi til at hjælpe dig med stedsansen, så bør du have et cykelkort med på cykelturen eller -ferien. Hvis teknologien eller batteriet svigter, eller du vil have et lidt større overblik, så er et kort uundværligt.

I øjeblikket synes jeg regionalkortene fra Nordisk Korthandel er det de bedste cykelkort over Danmark på markedet, og de kan holde til flere end bare en cykeltur.

Hvis du er medlem af Cyklistforbundet, så kan du bruge koden ’D8C2F5dk’ og få 15% rabat, når du køber cykelkort fra scanmaps.dk.

Cykelkort #1 Nordlige Sjælland Cykelkort #2 Sydlige Sjælland, Møn, Lolland og Falster Cykelkort #3 Fyn, Ærø, Tåsinge og Langeland Cykelkort #4 Østlige Jylland Cykelkort #5 Nordlige Jylland Cykelkort #6 Vestlige Jylland Cykelkort #7 Sydlige Jylland Cykelkort #8 Bornholm

Tjek priserne hos Scanmaps

Skriv en kommentar