Tredje nummerplade til cykelholder på bil (Regler og pris)

5 minutters læsning

Skal du bruge en 3. nummerplade til din bil? Hvilke regler er der for den ekstra nummerplade, hvordan bestiller du den, og hvad er prisen egentlig?

Det er lovpligtigt, at have en 3. nummerplade på, hvis du bruger en cykelholder på din bil, som dækker nummerpladen. Hvis cyklerne bagpå dækker for dine lygter, så kan du også have brug for en lygtebom.

Den ekstra nummerplade på cykelholderen skal sikre, at bilens nummerplade stadig er synlig og læsbar, når cyklerne er fastgjort til cykelstativet på bilen.

Det kan koste en bøde på op til 1.000 kroner at undlade at have den tredje nummerplade. Så det er vigtigt at sikre sig, at du har en ekstra nummerplade på dit cykelstativ, inden du kører ud på vejen.

Længere nede kan du se, hvordan du bestiller nummerpladen, og hvad prisen for den ekstra nummerplade er.

Hvordan bestiller man den 3. nummerplade?

For at bestille den 3. nummerplads, så skal du logge ind på Motorregistret. Her skal du have dit NemID eller MitID klar, og du skal bruge din bils nummerplade og stelnummer.

Du finder Motorregistreret her. Herfra skal du lige igennem menuerne, inden det giver sig selv.

Den korteste måde at forklare, hvordan du bestiller nummerpladen er følgende: Log på TastSelv med NemID. Vælg Motorregistret. Klik på Plader, Bestil specialplader og Bestil 3. nummerplade.

Hvis du hellere vil have et par screenshots af processen, så ser det sådan her ud.

Her starter du med at gøre klar til at bestille den ekstra nummerplade.

Når du er logget ind, så skal du lige igennem menuen for at finde det rigtige sted at bestille nummerpladen.

bestilling af nummerplade til cykelholder
Du finder muligheden for at bestille her.

Nu er du klar til at lave selve bestillingen.

Nu skal du have fat i stelnummeret og din nuværende nummerplade for at søge din bil frem i systemet.

Herefter skal du bare betale gebyret, og så kan du vælge enten selv at afhente nummerpladen eller få den tilsendt med posten. Det tager typisk 8-10 dage, inden du har nummerpladen.

Hvilke regler er der for nummerpladernes synlighed?

I Danmark har det i mere end 100 år været lovpligtigt at have nummerplade på sin bil. Du skal have nummerplade både foran og bagved på din bil.

Derfor kan du ikke bare tage den bagerste nummerplade og sætte hen på cykelholderen.

Du skal altid sørge for, at dine nummerplader er synlige og læselige. De må hverken være slidte, bøjede eller tildækkede, fx med sne eller snavs. Det er dit ansvar som bilejer at sørge for, at dette overholdes.

Når du transporterer cykler bagpå din bil på en cykelholder, så skal du altså være opmærksom på dette krav.

Hvordan sætter jeg nummerplader på mit cykelstativ?

Der er flere forskellige løsninger til at transportere cykler bagpå bilen. Den ene løsning har nummerpladen integreret, mens den anden løsning typisk kræver en lygtebom, hvor man kan sætte nummerpladen fast.

Cykelpartner.dk har lavet denne glimrende Youtube-video om, hvordan du vælger den rette cykelholder til dit behov.

Cykelholder fra fx Thule eller BuzzRack

Denne type cykelholdere har både et plads at sætte nummerpladen og lygterne er integreret i cykelholderen. Det er ret smart, og her kan cyklerne også så lidt mere stabilt, så du ikke risikerer ridser under kørslen.

Thule Velocompact 3

Thule Velocompact 3

Genial cykelholder Velocompact 3 fra Thule er til transport af 3 cykler. (Kan udvides til 4 cykler). Holderen er til montering på anhængertræk og passer til alle cykler.

Læs mere

Buzzrack Eazzy-4 - Cykelholder til 4 cykler

Buzzrack Eazzy-4 - Cykelholder til 4 cykler

Denne Eassy-4 cykelholder fra Buzzrack er super praktisk, da den er sammenklappelig og har vippefunktion. Førstnævnte gør, at den fylder minimalt og derfor sagtens kan opbevares i bilens bagagerum når den ikke er i brug.

Læs mere

Cykelstativ i saksemodel

Når du bruger denne type cykelstativ til din bil, så dækker cyklerne ofte for både nummerpladen og bilens lygter. Derfor skal du også have fat i en lygtebom, hvor du kan montere ekstranummerpladen og hvor de ande billister kan se dine lygter.

Avant - Cykelholder Saksemodel - 3 cykler

Avant - Cykelholder Saksemodel - 3 cykler

Denne cykelholder fra Avant er en klassisk saksecykelholder, som kan bære op til 3 cykler ad gangen. Cykelholderen kan monteres på alle anhængertræk med 50 mm. kugle.

Læs mere

Hvordan laver jeg en hjemmelavet nummerplade?

Du må ikke lave en hjemmelavet nummerplade. Du kan i særlige tilfælde lave en ekstra nummerplade til din cykelholder, som du kan bruge indtil den bestilte nummerplade bliver produceret og tilsendt.

På den måde kan du komme i gang med at bruge cykelholderen med det samme. Du skal imidlertid ringe til politiet og lave en aftale med dem, før du begynder at køre rundt med hjemmelavede nummerplader.

Konklusion

Nummerplader på bilen er en lovpligtigt, og du skal altid sørge for, at de er synlige og læselige. Når du transporterer cykler bagpå din bil på en cykelholder, så skal du være særligt opmærksom på dette.

Du kan bestille den 3. nummerplade til dit cykelstativ online på Skats hjemmeside. Husk at være opmærksom på leveringstiden på 8-10 dage.

Ofte stillede spørgsmål om ekstra nummerplade til cykelholder

Hvad koster den tredje nummerplade (pris)?

Den tredje nummerplade koster i 2022 110 kroner + evt. fragt, hvis du får den tilsendt med posten.

Hvad koster det at køre uden nummerplade på cykelholder?

Det koster 1.000 kroner, hvis ikke din nummerplade er synlig på bilen. Hvis du har et cykelholder eller cykelstativ på anhængertrækket, så kan man typisk ikke se bilens nummerplade, så der vil politiet ofte finde bødeblokken frem.

Kan man selv lave den tredje nummerplade?

Nej. Du må ikke selv lave din hjemmelavede nummerplade. Du skal bestille den hos Motorregisteret, som vi har skitseret ovenfor.

Hvad koster det at køre uden lygtebom?

Det koster kun noget at køre uden lygtebom, hvis ikke man kan se nummerpladen på din bil. Hvis cyklerne på dit cykelstativ ikke giver frit udsyn, så skal du have en lygtebom med en gyldig nummerplade på.

Hvordan får jeg udleveret nummerpladen?

Du vælger under bestillingen, hvordan du gerne vil have udleveret nummerpladen. Du kan enten selv afhente den på dit lokale motorkontor eller få den tilsendt med posten.

Hvor lang leveringstid på trejde nummerplade?

Det er en god ide at bestille i god tid, da leveringstiden på den trejde nummerplade er cirka 10 dage.

Er lygtebom lovpligtig?

I Danmark er det lovpligtigt at køre med en lygtebom, hvis du har et cykelstativ bag på bilen, som dækker for nummerpladen eller bilens lygter. Kravene til lygtebom er, at bommen og reflekser maksimalt må være 40 cm. fra bilens yderste kant. Derudover skal lygtebommen være 35-90 cm over vejbanen. Hvis dette ikke overholdes, risikerer du en bøde på 1.000 kroner.

Hvad koster en lygtebom?

En lygtebom koster 200-500 kroner. Prisen kommer an på mærket og kvaliteten. Hvis du skal bruge lygtebommen meget og gerne vil have den i lang tid, så kan det betale sig at købe den i rimelig god kvalitet. Denne lygtebom koster fx kun 299 kroner og er lavet af det anerkendte mærke BuzzRack.

Skriv en kommentar