Bikepacking: Hvilket udstyr kan du pakke let på cyklen?

9 minutters læsning

Vil du gerne pakke let til en cykeltur? Jeg skal på bikepacking tur, og derfor har jeg researchet på, hvad jeg skal have med og pakke let.

Hvis du gerne vil pakke let på cyklen, så kræver det, at du kræsen med, hvad du tager med. Men det hjælper også, hvis du har noget udstyr som er rimelig let.

Jeg kommer til at køre på min gravel bike. Der er ikke bagagebærer, og jeg vil helst ikke køre med rygsæk. Derfor skal jeg finde nogle tasker, som fungerer godt til cyklen.

Heldigvis er der på det seneste sket rigtig meget med muligheder for at tilføje oppakningsmuligheder til cyklen.

Her kigger vi først på nogle af alle de muligheder, der er for at vælge tasker.

Cykeltasker til bikepacking

Den vigtigste faktor, når du vælger cykeltasker, er tasketypen. Der findes tre hovedtyper af tasker: rammetasker, styrtasker og sadelpindstangstasker.

  • Rammetasker passer ind i cyklens stel. De er gode til at transportere tunge genstande som værktøj og reservedele. De kaldes også for frame bags.
  • Styrtasker hænger på styret. Styrtasker kan være udformet lidt forskellige. Nogle af dem er gode til at bære ting, som du har brug for at få adgang til under kørslen, fx snacks og et kort over cykelruten. Styrtaskerne målrettet bikepacking er typisk mere til opbevaring. De kaldes også front end loader.
  • Sadelpindstangstasker fastgøres til sadelpinden. De kaldes også backloader eller seat bags. De er gode til at bære lettere ting som tøj og en sovepose.
  • Overrørstasker sættes fast på cyklens overrør. De kaldes også for top tube bags. De kan være anvendelige til mindre ting, fx værktøj, snacks og telefon.

Mange af disse cykeltasker er ret smarte. De kræver ikke, at din cykel ser ud på en bestemt måde eller at du har et bagagebærer.

Lad os kigge på nogle af alle disse tasketyper, som jeg er blevet interesseret i.

Backloader - saddeltaske

Den første taske jeg kiggede efter var en backloader, som man kan installere ved sadlen. Jeg ville have noget, der var hurtigt at sætte på og tage af, da jeg ofte kører uden sadeltasker.

Jeg fandt heldigvis denne glimrende løsning fra Topeak på tilbud. Jeg kommer til bruge en dry bag inden i tasken for at være helt sikker på, at der ikke er noget, der bliver vådt.

Topeak Backloader 15 L

Topeak har lavet en sadeltaske med en vandtæt membran indvendigt og elastiksnor på toppen til ekstra udstyr. Tasken har justerbare remme, så det er let at sætte den på cyklen og tilpasse den til indholdet. Tasken har en air-release knap, så du kan presse overskydende luft ud.

Se prisen

Der findes mange andre muligheder. Hvis du vil have næste niveau inden for sadeltasker, så er denne mulighed fra Orlieb på hele 16,5 liter absolut en mulighed. Tasken er både vand- og støvtæt.

Ortlieb Seat-Pack sadeltaske 16,5 L

Ortlieb Seat-Pack sadeltaske. Robust og slidstærk sadeltaske fra tyske Ortlieb, der kan tilfredsstille selv de mest hårdføre touring-cyklister, ligesom Gravel- og Adventure-rytterne også vil nyde godt af dens mange funktioner.IP64 certificeret, hvilket betyder at den er både vand- og støvtæt.

Se prisen

Taske til toprør

Jeg bruger typisk mit Garmin Fenix 6 ur til at have min rute på. Undervejs på turen kan man imidlertid godt få brug for telefonen til fx at bruge nogle af de gode online cykelkort eller andre cykel apps. Derfor var jeg på udkig efter en taske, hvor telefonen kunne være tilgængelig.

Jeg har også fået anbefaldet denne vandtætte taske til overrøret. Hvis ikke du har brug for at have telefonen tilgængelig, så er den lidt mere tilgængelig, mens du cykler.

Deuter Rammetaske - Energy bag

EEn lille taske fra Deuter med lynlås ovenpå, hvis du kun skal have få ting med. Den lille taske skal monteres på rammen ved styret, og dermed kan du altid komme til den let og enkelt. Tasken har en lynlås på langs, som nemt kan åbnes med én hånd.

Se prisen

Jeg købte i samme ombæring også en powerbank for at sikre strøm til telefonen. Den kan let ligge nedenunder i cykeltasken. Samtidig har den en lygte, man kan bruge, når man overnatter.

Selvom den indbyggede solopladning formentlig ikke batter så meget i sidste ende, så kan solopladningen skabe lidt strøm undervejs på turen.

Powerbank med trådløs opladning

Flip 36 powerbank fra Goal Zero har en kapacitet på hele 10.050 mAh. Det praktiske ved denne model er, at den kan oplades via Goal Zeros bærebare solpaneler (medfølger ikke).

Se prisen

Framebag

Jeg har en lille framebag, som har fulgt mig gennem mange år. Den er imidlertid meget lille, og der er kun plads til et par enkelte snacks i den.

Jeg er derfor på udkig efter en ny framebag. Topeak laver nogle relativt billige tasker, som næsten koster halvdelen af flere af de andre mærker. Det vigtige for mig med en framebag er, at der er plads til drikkedunken, og jeg let kan få fat på den, mens jeg kører.

Min oplevelse er, at de er ret holdbare, så derfor er det også denne fra Topeak, der står øverst på min ønskeliste.

Topeak Midloader Taske

Midloader steltaske fra Topeak i lækkert design. Tasken indeholder ét stort rum, som du har adgang til fra begge sider, da tasken er produceret med to lynlåse - praktisk og smart.

Se prisen

Du kan også opjustere til Ortlieb, hvis du vil have en taske, der er 100% vandtæt.

Ortlieb Frame-Pack Toptube

Steltasken fra Ortlieb er udviklet til brug på cyklens overrør og giver dig mulighed for at medbringe lidt ekstra oppakning på turen. Modellen har vundet prisen for bedste steltaske i den tyske udgave af ‘World Of MTB’ i 2018.

Se prisen

Frontloader

Hvis du skal have mange ting med, så kan en frontloader - eller styrtaske - også være en god ide. Jeg har kig på denn version, som står øverst på min egen ønskeliste.

Topeak Frontloader - Styrtaske

Frontloaderen fra Topeak består af 2 dele: en bærepose i 100% vandtæt tekstil, samt et omslag som monteres på cyklens styr, som bæreposen monteres i. Selve bæreposen lukkes via rullelukning og har en air release knap, som gør det muligt at fjerne alt overflødigt luft i oppakningen, for at minimere fylden så meget som muligt.

Se prisen

Cykeltrailer

Brug for ekstra plads? Det sidste jeg ville vælge er at køre med rygsæk, da du kommer til at svede helt vildt på ryggen. Samtidig så trykker den ekstra vægt dig ned i sadlen, så cykeloplevelsen bliver mindre.

Hvis du har familien med på tur, så kan det være, at du har brug for ekstra plads, fx til et større telt.

Jeg har i mange år kørt med cykeltrailer. Så har jeg ikke haft nogen tasker på cyklen. Cykeltraileren er imidlertid lidt udfordrende, hvis du gerne vil have frihed til at tage cyklen med på toget. Der er det noget lettere, hvis taskerne sidder på cyklen.

Jeg har været virkelig glad for min BOB-cykeltrailer, men den kan jeg ikke længere finde nogen steder i Danmark. Den ser ud som denne trailer fra Topeak. Den er let at håndtere.

Topeak Trailer Journey med Drybag

Super moderne cykelanhænger, som er perfekt til både lange cykelrejser eller en smuttur til supermarkedet. Cykelanhængeren har en let aluminiumsramme, hvor den vandtætte pose passer perfekt i og kan nemt kobles til og fra.

Se prisen

Udstyr til bikepacking

Ud over cykeltaskerne til bikepacking, så har man også brug for nogle fornødenheder undervejs.

Hvad du skal have med afhænger naturligvis af, hvordan du har tænkt dig at spise og sove undervejs. For at minimere vægten på cyklen og omkostningerne til turen, så spiser jeg enkelt på turen. Derfor behøver jeg ikke at have kogegrej med.

Til gengæld sover jeg i det fri, så jeg ikke skal bruge penge på overnatningen. Det betyder, at jeg har brug for både liggeunderlag, sovepose og noget der kan skærme for elementerne.

Overnatning på bikepacking turen

En af de dyreste udgifter på en rejse er ofte overnatningen. En bikepacking tur kan relativt let blive en meget billig rejse, hvis man tager nogle overvejelser med sig fra start.

Jeg har brugt rigtig mange nætter under åben himmel, og det fungerer rigtig fint for mig. Jeg har både sovet i telt, i shelters eller bare under åben himmel med en tarp slået hen over for at undgå duggen.

Der er mange muligheder for overnatning på cykelturen. Du kan vælge et dyrt hotel, et billigere vandrehjem, camping eller primitiv overnatning. Alt efter dit valg, så skal du naturligvis pakke derefter.

Her er det udstyr, jeg har valgt at medbringe på min seneste bikepacking-tur, hvor jeg overnattede i naturen, men ikke medbragte Trangia til at lave mad.

Liggeunderlag

Jeg ved, at jeg skal overnatte udenfor. Jeg har prioriteret, at jeg gerne vil sove rigtig godt. Heldigvis er der sket rigtig meget med liggeunderlag siden jeg købte mit første selvoppustelige liggeunderlag i 1999.

Nu fylder de oppustelige liggeunderlag næsten ikke noget, de vejer minimalt, men liggekomforten er blevet meget bedre.

Jeg har været så heldig at få dette liggeunderlag i fødselsdagsgave.

JR Gear - Traverse Core Mummy liggeunderlag

Traverse Core Mummy liggeunderlaget fra JR Gear er designet til at give en rigtig god liggekomfort på grund af 8,9 cm. tykke tværgående tuber. Der er indbygget Infrared Reflective Technology (IRR) belægning på indersiden, hvilket forbedrer isoleringen ved at reflektere kropsvarmen.

Se prisen

Pumpepose til liggeunderlag og dry bag

For at pumpe liggeunderlaget op, så er det nødvendig med en pumpepose. Du kan også bruge den til at have noget varmt tøj i, når det bliver koldt om natten, fordi den også kan bruges som dry bag. Det er jo tæt på at være genialt.

JR Gear Pumpepose og Dry Bag

Multi-funktionel håndpumpe til liggeunderlag. Du behøver blot at sætte ventilen i hullet og pumpe 5-6 gange, hvorefter liggerunderlaget et pustet op. Kan også bruges som vandafvisende opbevaringspose og hovedpude.

Se prisen

Sovepose

Hvis du skal sove, så er en sovepose nok en rigtig god ide. Jeg har prioriteret at have en letvægtssoveposemed, så vægten og fyldet på cyklen er minimalt.

Jeg har fundet en sovepose der kan klare de temperaturer, jeg regner med at møde på min bikepacking tur. Du kan spare en del i vægt og størrelse, hvis du vælger en sovepose, der kun kan holde dig varm om sommeren.

Jeg har selv en sovepose fra Robens, som er kompakt og holder til tre sæsoner. Den kan komprimeres rimelig meget, men hvis du kan nøjes med en sommersovepose, så kan du få virkelig lette og kompakte soveposer. Fx denne fra Treklife:

Sovepose – Treklife Compact

Treklife Compact er en letvægtig og kompakt sovepose, perfekt til at tage med på tur og spare plads i rygsækken. Soveposen måler kun 18 x 15 x 15 cm når soveposen er nedpakket i den medfølgende kompressionspose. Soveposen er en 1 sæsons sovepose, som har en komforttemperatur på 12-25 grader.

Se prisen

Konklusion

I min backpackingtur på nogle dage, så satsede jeg på at sove i shelters, men at spise noget på vejen. Det betyder, at jeg ikke behøvede at tage et telt med.

Det betyder, at jeg ikke behøvede at have grej med til madlavning. Jeg har en Trangia, som jeg formentlig ville have fundet plads til på cyklen. Men hvis du skal afsted alene, så kan du finde endnu mere kompakt grej.

Backpacking på cykel kan være en sjov og givende måde at komme rundt på, men det kan også være en udfordring. For at få mest muligt ud af din cykeloplevelse har du brug for det rigtige udstyr.

Denne guide hjælper dig med at pakke let, så du kan fokusere på at nyde din tur. Uanset om du camperer eller bor på hotel, har vi dækket dig ind med deliste over vigtigt udstyr til cykelture.

God fornøjelse med din backpackingtur!

Skriv en kommentar