Dette er er en fortsættelse af den nationale cykelrute 4. Denne del af ruten kan give et godt indblik i konsekvenserne af Hedeselskabets ændringer af landskabet, og du kommer helt ud til Vesterhavet, hvor du får fornemmelse for naturens kræfter.
Vi hopper på ruten i Bryrup, hvorfra vi kan starte bjergkørslen mod Vrads. Hvis det er en lidt voldsom start, kan du undersøge tidspunkterne for det veterantog, der kan gøre arbejdet for dig.
I Vrads krydser vi national cykelrute 3, som kører langs den historiske hærvej. Her kan du stoppe ind til byens lille købmandshandel for at købe forfriskninger efter den hårde tur opad - og samtidig få mere at vide om, hvad området byder på, da købmandshandlen fungerer som naturligt samlingspunkt i byen. Fra Vrads kan vi slappe af på nedkørslen, som fører et lille stykke over grusvej.
Det meget kuperede landskab før Vrads afløses nu af en fladere strækning. Så med vinden i ryggen når vi hurtigt Søbylund og Søby. Området var engang udgravningssted for brunkul og bærer i høj grad præg deraf. Flere utroligt smukke turkisfarvede søer pryder nu området efter grundvandet steg og fyldte de gamle udgravninger. Følger man skiltet, “udkigspunktet”, fra ruten føres man efter et par km til en bakke, hvorfra der er godt udsyn over flere af søerne. Der er bademulighed i et par af dem, men undersøg i forvejen hvilke, da nogle har meget høj surhedsværdi. Flere veje i området er desuden opkaldt efter brunkulseventyret, og ruten kører da også langs Brunkulsvej forbi et interessant museum, som viser udgravningsprocessen og det hårde liv, som arbejderne i “Søby Klondike” levede.
Rutens vestjyske marker er et resultat af indsatsen fra det danske hedeselskab med Enrico Dalgas i spidsen, som beplantede og opdyrkede heden fra 1866. I Arnborg kan man stikke hovedet ind i det frivilligt etablerede hjemstavnshus og få den fantastiske historie. Her ligger også den historiske Arnborg kirke. Lige vest for Sønder Felding kan man desuden se fredede engvandingssystemer fra slutningen af 1800-tallet bl.a. efter forslag fra Enrico Dalgas.
På vejen til Ringkøbing Fjord krydser vi Skjern Å, hvis svingninger i 2003 endelig blev genoprettet efter opdagelsen af den kæmpe skade, som 60’ernes udretnings- og afvandingsprojekters gjorde på for miljøet omkring åen. Vi følger fjordsiden forbi den imponerende Tændpibe Vindmøllepark hele vejen til Ringkøbing, hvor der specielt i gaderne omkring bymidten og havnen er gjort en stor indsats for at bevare det gamle bymiljø. Herfra har vi kun få kilometer til rutens afslutning ved Søndervig, ikke langt fra Vesterhavets brus.
Links
Seværdigheder
- Veteran Jernbane
- Vrads Sande
- Søby Brunkulsmuseum
- Søby Brunkulslejer
- Hjemstavnshus Arnborg
- Skjern Å
- Tændpibe Vindmøllepark
- Ringkøbing
Kort over National Rute 04: Bryrup til Søndervig
Hvis du gerne vil medbringe et godt cykelkort, når du skal køre ruten, så husk at tjekke vores guide til at vælge det rigtige cykelkort over Danmark.
Distance: 108 km
Asfalt: 88 km
Grusveje og stier: 20 km
Relaterede cykelruter og cykelture
National Rute 04: Århus til Bryrup
Denne del af national cykelrute 4 er uden tvivl en af Danmarks smukkeste. Vi føres fra det hyggelige cafeliv i Århus’ smukke omgivelser til Midtjyllands skov...
National Rute N4: Søndervig-København
Nationalrute 4 fører dig gennem hele Danmark fra vest til øst. Du starter i det flade vestlige Jylland, cykler over Midtjyllands højland, Danmarks største sø...
Skriv en kommentar