Denne del af national rute N4 er uden tvivl en af Danmarks smukkeste. Vi føres fra det hyggelige cafeliv i Århus’ smukke omgivelser til Midtjyllands skov- og sørige højland til de flade hedeegne i Vest. Sæt god tid af til denne rute, som byder på mange muligheder for hyggelige og spændende stop undervejs.

På vej ud af Århus kører vi syd om Brabandsøen på en gang- og cykelsti. Området omkring søen er fredet og søen huser et rigt dyre- og naturliv, som kan iagttages fra det opstillede fugletårn ved søbredden nær den nedlagte Stavtrup Stationsbygning. Ruten fortsætter forbi den private herregård, Constantinsborg langs den fredede del af Århus Ådal til Jeksendalen, som er dannet ved overstrømningen af istidens smeltevand. Det meget kuperede område byder på afmærkede gåture af ca. en times varighed med flotte udsigter over skov, eng, sumparealer og dyrkede marklandskaber.

I Ry anbefales et stop ved den lille søpromenade, som passeres lige efter rundkørslen. Her er mulighed for at nyde forfriskninger og hyggeligt liv i smukke omgivelser. Der kan desuden lejes kanoer ved søen eller man kan tage turistbåden til en vandretur mod Himmelbjergets fantastiske udsigtspunkt.

Vi krydser Gudenåens rolige vand indrammet af lavthængende trægrene på vejen til Gl. Rye, hvor vi kommer forbi byens gamle mølle, der er indrettet som museum for træskofremstilling. Området er yderligere beskrevet under den regionale cykelrute 33. Videre på ruten passerer vi desuden et antal gravhøje fra bronzealderen, hvoraf Ottehøje nær Vinding byder på en af Midtjyllands suverænt bedste udsigter.

Fra Vinding følger ruten en nedlagt jernbane til Bryrup. Om sommeren genoplives banen mellem Bryrup og Vrads til stor fornøjelse for turister, der transporteres op ad den stride bakke til Vrads (se mere under regional cykelrute 31 om Bryrupbanestien og Naturstien).

Dette område egner sig godt til mindre ophold på ruten, inden man kan vælge at følge national cykelrute 4 videre mod vest. Denne del af ruten er beskrevet i Cykelguide til Vestjylland.

Seværdigheder

  • Århus
  • Brabrand Sø
  • Herregården Constantinsborg
  • Tarskov Vandmølle
  • Jeksendalen
  • Ferskvandsmuseet
  • Museet på Gl. Rye Mølle
  • Øm Kloster Museum
  • Gudenåmuseet
  • Bryrup

Kort over National Rute 04: Århus til Bryrup

Hvis du gerne vil medbringe et godt cykelkort, når du skal køre ruten, så husk at tjekke vores guide til at vælge det rigtige cykelkort over Danmark.

Distance: 50 km
Asfalt: 50 km
Grusveje og stier: 0 km

Relaterede cykelruter og cykelture

National Rute 04: Bryrup til Søndervig

2 minutters læsning

Dette er er en fortsættelse af den nationale cykelrute 4. Denne del af ruten kan give et godt indblik i konsekvenserne af Hedeselskabets ændringer af landska...

National Rute N4: Søndervig-København

mindre end 1 minutters læsning

Nationalrute 4 fører dig gennem hele Danmark fra vest til øst. Du starter i det flade vestlige Jylland, cykler over Midtjyllands højland, Danmarks største sø...

Skriv en kommentar