Denne del af Hærvejscykelruten er kendetegnet ved et afvekslende landskab gennem ådale, hede- og plantageområder. Hærvejen er en af de historisk meget interessante cykelruter, og ruten var en vigtig transportvej lang tid før, at cyklen blev opfundet.

Turen starter i den hyggelige Hobro. Lige sydvest for byen kan du ønske dig tilbage i tiden ved Fyrkat, når du forestiller dig, hvordan livet var omkring en af de kendte vikingeborge. Du kan læse mere om Hobro og Vikingecenter Fyrkat under den regionale cykelrute 32 rundt om Mariager Fjord.

Herefter går det forbi Trinderup Krat og tæt på Klejtrup Sø. Lige syd for Klejtrup Sø kan du få ruten til at føles meget kortere, når du stopper ved Verdenskortet, som er en miniudgave af hele verden lavet med materialer fra naturen. Kortet er er næsten lige så stort som en fodboldbane og er stadig flot vedligeholdt, selvom det er lavet helt tilbage mellem 1944 og 1969 af dansk-amerikaneren Søren Poulsen.

Ruten krydser herefter Skals Å og går gennem Lindum Skov for at fortsætte mod Viborg, hvor du passerer mellem Nørresø og Søndersø. Her kan du se domkirken på toppen af bakken, og du får sikkert lyst til at blive lidt i Viborg, når du har set den grundigere beskrivelse under den nationale cykelrute 2.

Vejen ud af Viborg går forbi Viborg Hedeplantage, hvor du kan se rester af gamle hulveje (hærvejsspor) og flere gravhøje. Ved en lille rasteplads langs ruten er der opsat en vejtromle af granit. Stenen er sat som minde om de vejfarende, og inskriptionen på tromlen er forfattet af Peter Seeberg. Hvis du har mod på lidt opdagelse i skoven, kan man finde et par tilgroede høje, der er opkaldt efter nogle af de mest berygtede vejfarende; Røverhøjene.

Hærvejsruten fortsætter langt ned i landet. Du kan læse om fortsættelsen i Cykelguide for Vestjylland.

Seværdigheder

  • Vikingecenter Fyrkat
  • Verdenskortet
  • Blomstergården
  • Viborg Domkirke
  • Hærvejsstenen

Kort over National Rute 03: Hobro - Hald Ege (Hærvejsruten)

Hvis du gerne vil medbringe et godt cykelkort, når du skal køre ruten, så husk at tjekke vores guide til at vælge det rigtige cykelkort over Danmark.

Distance: 48 km
Asfalt: 42 km
Grusveje og stier: 6 km

Relaterede cykelruter og cykelture

Skriv en kommentar